Vättern

Hur många gånger har man inte åkt E4 längs med Vättern och undrat hur det ser ut där nere, och om det går att fricampa där. Vi gjorde slag i saken och tog avfarten ner för motorvägen till Gränna. Vilket visade sig vara en gullig urtypisk svensk idyll men vackra trähus, kullerstensgator och massor av ställen där det kokades och såldes polkagrisar. Här tänkte vi, här kommer vi hitta ett fint ställe vid vattnet. Men som vanligt möttes vi av bommade småvägar, överfyllda campingplatser med husbilar, husvagnar och med de obligatoriska minigolfbanorna. Inte riktigt vårt sätt att tillbringa tid i naturen. Svetlan som är teknisk dykare och har gjort många dyk i Vättern föreslog att vi skulle åka till ett ställe där dykare brukar utgå från. Tyvärr visades det sig att den lugna lilla viken hade blivit en uppställningsplats för husbilar. Då var vi på väg att ge upp. Men så plötsligt uppenbarade sig en liten knappt synlig väg som ledde oss till en otroligt vacker plats. Där högt över Vättern slog vi läger, långt bort från andra campare. Vi värmde vår medhavda mat på Trangiaköket och såg solen gå ner.

För varje gång vi fäller upp vårt tält, Åreskutan 2.0, går det snabbare. Vi har våra rutiner nu med våra definierade roller i vem som som gör vad. Svetlan som är lång, vilket är en stor fördel när man fäller upp och ner tältet fixar allt som behövs på utsidan medan Jessica bäddar och fixar insidan. Det är en del pyssel för att få det bekvämt. Vajrar som hjälper till att dra ihop tältet när det fälls ihop ska bort, tältpinnar ska monteras vid varje fönster för att hålla upp tältduk och hänga upp nattbelysningen i taket. Belysning ingår inte i taktältet, men har blivit en viktig extrautrustning. I nästa inlägg ska vi visa vad vi använder.

Även King har blivit en riktig campinghund och deltar i alla moment. Innan vi hade vårt förtält sov han med oss uppe på taket. Men inte nu längre. Nu ”vaktar” och sover han i sin korg inne i förtältet.

En annan stor fördel med förtältet är att det fungerar som en sluss för att undvika att få in mygg i taktältet. Visserligen finns det myggfönster i samtliga fönster även i förtältet, men varje gång man går ut eller in slinker det alltid in någon envis rackare.

Vi vaknade upp till det här öppna vida landskapet. Åt frukost, hängde lite och bara njöt av vår svenska natur. Inte ett moln i sikte, då passade vi på att ladda vår laddstation EcoFlow från Getcamping.

Vi kommer definitivt kunna tänka oss att återvända hit. Trots den vidunderliga utsikten över Vättern saknade vi direkt närhet till sjön. Men det finns säkerligen fler platser att besöka här i krokarna. Men det får bli nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *